Direktlänk till inlägg 11 februari 2008

En förljugen kvinnorörelse

Av Mariann Andersson - 11 februari 2008 18:12

Elin Dofs från Karlstad beskriver i sin dikt En ny generation feminister en kvinnorörelse som spårat ur, mot ytlighet och förflackning. Kvinnorna har blivit "prylgalna offer för modeindustrin", som inte tar vara på sina nya rättigheter utan dricker sig redlösa för att "utslagna landa på Maria ungdom". Dikten kan läsas på ALIDA BOKs diktsida .
Det är en mörk bild du tecknar. Varför har det blivit så?

-Jag tror det beror på att man fokuserar fel. Man har förutsättningar att komma så mycket längre men hakar upp sig på smådetaljer, säger Elin Dofs.
-Det är enklare at kämpa för något konkret. Då ser man resultat. Om man kämpar för jämställdheten på lång sikt går det långsamt och man ser inga resultat, menar hon.
Men de kvinnor du beskriver är inte några kämpar alls. De är osjälvständiga offer för utseendefixering och tävlar i jämställdhet när det gäller fylla och sex.
Själv tror jag, undertecknad, att denna urspårning av kvinnorörelsen beror på en fruktansvärd förljugenhet i den feministiska rörelsen. Så gott som alla av de drivande krafterna har fått sin medvetenhet ur boken Vägen ut eller Det grymma manssamhället av Mariann Andersson, den enda bok som väcker människan till fullt mänskligt självmedvetande. Men de vill inte erkänna varifrån de fått denna nya medvetenhet eftersom det skulle avslöja dem som osjälvständiga offer för könsdiskrimineringen.
Om alla feminister rekommenderade den bok som gett dem själva medvetenhet i stället för att bojkotta och förtiga den, skulle man mycket snabbt kunna rycka upp Sverige och den svenska feministiska rörelsen samt komma tillrätta med många av de problem Sverige har i dag. Inte minst det ökande våldet mot kvinnor.
Men dessa så kallade feminister är inte särskilt intresserade av att sprida jämställdhet och fred. De är i grund och botten svikare och förrädare mot kvinnosaken och tänker mest på att värna om sin egen prestige.
Därför gör de hellre reklam för till exempel en mossig gammal bok som Det andra könet (1949) av Simone de Beauvoir, trots att denna bok inte kan göra någon människa i dag ett dugg klokare. Men den är mindre komprometterande för dagens kvinnorörelse, som slipper tappa ansiktet.
Simone de Beauvoir är en slav som rycker i kedjan. Men hon kommer inte loss. Det är av frukten man känner trädet. Och kvinnornas ställning är som bekant inte särskilt bra i Frankrike. I Sverige är den bäst i världen.
Intresset för Det andra könet har genom den nya medvetenhet som Det grymma manssamhället (1971) gett, ökat kraftigt. Feministerna inbillar sig att Simone de Beauvoir skrivit om det som min bok handlar om, fast på ett för dem själva mindre avslöjande sätt.
Ett exempel är Åsa Moberg, som i ett anfall av ovanlig hederlighet skrev en krönika i Aftonbladet om Det grymma manssamhället den 5 maj 1971. Se den här.
Det var Det grymma manssamhället (som boken hette i första och andra upplagan) som gjorde Åsa Moberg medveten i könsrollsfrågor. Men sedan har hon inte nämnt den, vare sig som referens eller på annat sätt. Däremot har hon skrivit mycket om Simone de Beauvoir och tillsammans med Adam Inczédy-Gombos och Eva Gothlin gjort den första oavkortade översättningen till svenska av Det andra könet (2002).
Våra svenska feminister går över ån efter vatten och fiskar i grumliga källor. De spottar i regel på det som gett dem själva medvetenhet, d v s boken Vägen ut eller Det grymma manssamhället, och behandlar det som något långt under deras egen värdighet. Ändå är denna bok troligen världens viktigate (feministiska) bok. Men det behövs troligen ännu en generation feminister för att detta skall bli erkänt.

Boken kostar 69 kr och kan beställas här:
http://alidabok.net/formvurea.php


Vägen ut eller Det grymma manssamhället av Mariann Andersson

Ur kritiken:

”Om alla läste den här blev det kanske någon ändring …”
Morgonbris, Socialdemokratiska kvinnoförbundets tidskrift

”Det är en bok som bör finnas i varje kvinnas bokhylla och som bör
läsas i varje skola”
Systrar.net


”Vägen ut eller Det grymma manssamhället av Mariann Andersson
(Alida Bok)… anses av många som något av en svensk feministklassiker.”
Daniel Larsson, K-Online

”I boken finns hysteriskt roliga stycken…”
Maja Ljung, Expressen-GT


"Boken är faschinerande... En utmärkt present till unga feminister."
Agneta Hansson, projektledare, Jämställdhet ARGUS, Högskolan i Halmstad


"ett konststycke att på detta sätt med humor, värme och en god portion kärlek till mannen bränna av detta sprakande satiriska fyrverkeri... I stort sett kan jag bara lyckönska var läsare som fått denna bok i sin hand."
Anders Bronsek, Communicatio webblogg


"Bakom kraven finns föreställningen om en slumrande kvinnokraft som skall frigöras och samtidigt frigöra de män som nu är bundna av sin könsroll i sin ofrihet."
Kerstin Vinterhed, Dagens Nyheter


”Det nya med boken är att den bryter igenom kulturarvet. Då ser individerna sig själva och samhället ur en ny synvinkel. Man upptäcker att människorna är produkter av könsdiskrimineringen och får en bättre överblick, så att man lättare kan kartlägga människors beteenden."
Psykolognytt, Sveriges Psykologförbunds tidning”


"Läs den!"
Margareta Ekström, Hertha


Se även ALIDA BOK

Det grymma manssamhället utkom i en första upplaga 1971. Den tredje upplagan utkom 2002 och heter Vägen ut eller Det grymma manssamhället.


Mariann Andersson
ALIDA BOK

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mariann Andersson - 13 februari 2010 14:52

Litterär Kardemumma på Stadsbiblioteket i Uppsala Det klingade vackert både på svenska och arabiska, när bibliotekarien Krister Gustavsson och skalden Jasim Mohamed läste dikter vid en litterär afton på Kafe Kardemumma vid Stadsbiblioteket i...

Av Mariann Andersson - 12 februari 2010 11:56


Fadime Sahindal var en modig kämpe för demokrati och rättvisa, inte bara för sig själv. Hon var medveten om riskerna och ville vara en förebild som inspirerade andra. För åtta år sedan mördades Fadime Sahindal av sin far i Uppsala. Vänsterparti...

Av Mariann Andersson - 10 februari 2010 07:45

SIMON ANDERSEN, Stockholm, f.1980 Utan titel II Blandteknik på duk Jag var på Liljevalchs Vårsalong häromdagen. Blev glatt överraskad. Jag hade väl inte väntat mig så mycket eftersom jag inte varit särskilt imponerad av de senaste årens s...

Av Mariann Andersson - 25 mars 2009 06:37

Wanja Lundby-Wedin tog sig fram inom den manschauvinistiska LO-organisationen. Hon använder nu ett typiskt kvinnligt knep för att rädda sig ur en knipa i männens värld: Hon gör sig dummare än hon är. Det behövs verkligen inte. Inom LO uppskattas Wanj...

Av Mariann Andersson - 27 februari 2009 10:54

Victoria! Jag är besviken. Varför förblir du inte en ogift, fri och självständig kvinna. Barn kan du ju skaffa ändå. Jag travesterar här den berömda Frihetsdikten skriven av biskop Tomas på 1400-talet:  Frihet är det bästa ting som sökas kan al...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards